maanantai 29. marraskuuta 2010

Voi pettymys

Melkein raahasin sen kolmenmetrin ihanuus kuusen kotiin ja arvaatteko mitä? No,meidän huonekorkeus ei ole kuin 2,6metriä eli ei tekokuusta,ei mitään. Onko mun pakko tyytyä harvaoksaiseen,toki kauniiseen luonnonkuuseen? Hittolainen.

No,onneksi tätä hetkeä piristää uudet perheenjäsenemme. Amalia ja Nils-ankat. Pariskunta saapui eilen kovan kaakatuksen saattelemana ja tänään vietettiin hetki lutraten ja peseytyen.



Palailen taas kirjoittamaan kun olen saanut harmituksen pois.

Soma

perjantai 26. marraskuuta 2010

1. adventtisunnuntai



Niin se aika vaan menee ja sunnuntaina saa sytyttää ensimmäisen kynttilän. Pakkasta oli viime yönä hurjat -18astetta ja oli KYLMÄ aamulla kun piti töihin lähteä. Nyt olen illan lämmittänyt taloa ja sitten saunan kautta syömään. Viltin alle maistelemaan joulusiideriä ja sipsejä. Siitä on hyvä perjantai tehty :)

Lainasin kirjastosta kirjan Joulun Aikaan, Sinikka Salokorpi ja Ritva Lehmusoksa.

Kirjassa on tarinoita ja pohdintoja siitä mitä joulu on.

Adventista kerrotaan seuraavaa.

Adeventti merkitsee saapumista ja on saanut nimensä sanaparista Adventus Domini, Herran tuleminen. Jo reilun sadan vuoden ajan kirkoissa on laulettu Hoosianna-hymnia ensimmäisenä adventtina.

Vanhan ajan joulu on kestänyt Tuomaasta Nuuttiin. Nyt jouluvalmistelut aloitetaan esimmäisestä adventista(ja osa jo kesällä :D).

Jouluvalot liittyy kristilleseen sanomaan, Jeesus tuli maailman valkeudeksi. Kaunis tapa sytyttää kynttilä jokaisena adventtina on yksi nuorimmista joulutraditioista. Ensimmäinen kynttilä kuvastaa joulun odotusta, toinen jouluiloa, kolmas joulurauhaa ja neljäs rakkautta.

Miten ihanaa joulun aika onkaan. Pienenä sitä odotti aattoa,nyt tunnelma alkaa jo iltojen hämärtyessä ja tunnelma on SE juttu. Ja tietysti ruuat.

Meillä vietetään pikkujoulua viikonloppuna,uusien perheenjäsenten kanssa. Haemme sunnuntaina ankkoja <3

Mukavaa perjantaita kaikille lukijoille!

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

On ryijyn alla lämmin kun lunta tuiskuttaa....



Tälläisinä päivinä pitäisi saada vapaata töistä ja käpertyä sohvalle hyvän kirjan ja kaakaon kanssa. Katsella ikkunasta kun lunta sataa ja tuuli heittelee hiutaleita oman mielensä mukaan. Kotiamme vartio Fiskarsin markkinoilta kesällä ostettu palokärki ovenkolkutin. Ihana yksityiskohta!

Aattoon ei ole enää kovin montaa yötä ja laitoinkin laskurin etusivulle. Lisää vaihtoehtoja löytyy täältä: http://siggiez.com/countdownz/ch/index2.cgi?show=41-50

Sain muutaman kuvan napsittua kodistamme. Pahoittelut laadukas,jos ensi vuonna opettelisin kuvaamaan? :) Tai ainakin lataisin kuvankäsittelyohjelman niiden muokkaamiseen. Hyviä,ilmaisia ehdotuksia otetaan vastaan.

Terrasta ostetty sypressi sai koristeeksi musta-hopeaa köynnöstä ja polkkakarkkeja. Voin vannoa,ettei se ollut kaupassa noin kiero:)



Yläkerrassa lasivitriinin päälle rakentui taas joulukylä. Tätä on tarkoitus kasvattaa vuosi vuodelta uudella talolla.



Yläkertaa vartio myös maalaistonttu. Ikkunassa roikkuva tähti näkyy tielle asti ja on mukava katsella kun tulee illalla kotiin. Uudet verhot on Anttilasta. Vanhaan taikina-astiaan on päässeet nuo talon mukana tulleet oksat valoilla. Nämä ovat siis yläkertaan tulessa aulassa. Takana näkyvät ovet tahtoisin valkoisiksi jostain kumman syystä:)







Yksi joulun parhaista asioista on tämä äitini tekemä Tilda-tonttu. Miten kaunis ja meille sopiva!



Mukavaa keskiviikkoa kaikille.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Lihapullia ja kalentereita

Viime viikolla posteljooni toi Kotivinkin Jouluherkut-lehden jossa oli ohje balsamiviinietikka-pekonipiiraaseen. No,minähän tein ja rakastuin täysin ohjeen osaan jossa marinoidaan balsamiviinietikassa ja sokerissa sipulia.

Tänään pitäisi kokkailla lihapullia ja muusia. Jaan myös puhalillien eli lihapullien ohjeen teille.

Edellisenä päivänä/vähintään 30min ennen
2-5sipulia hienoksi silputtuna kuppiin ja päälle sokeria 1-2rkl+1/2dl balsamiviinietikkaa. Sekoitetaan ja annetaan marinoitua.

Seuraavana päivänä:
500g naudanjauhelihaa
1dl korppujauhoja
1dl vettä
mausteita oman maun mukaan(suola,pippuri,chili,valkosipuli ym)
marinoidut sipulit

Turvotetaan korppujauhot vedessä ja lisätään muut ainekset.Annetaan tasaantua 10min-1h. Pyöritellään palloja uunipellille ja paistetaan 250asteessa kauniin ruskeiksi.

Seuraksi ruskeakastike ja perunamuusia+salaatti.

Eilen väkersin melkein valmiiksi miehen kalenterin. Pussukoista löytyy tänä vuonna suklaakonvehteja,enkelikarkkeja,jugurtticashew-pähkinöitä ja pistaaseja.Tosin eilen jo katosi osa herkuista omaan suuhun:)

Mieleni on muuttunut. Valkoinen tekokuusi ei ole mitään sen IHANAN 3METRISEN rinnalla jonka kannoin eilen melkein kotiin Terrasta. Hintaa oli "vain" n.220€. Tässä kuussa saisi vielä tuplabonuksetkin ostoksista...

Menin tosiaan hakemaan hyasintteja verannalle mutta mukaan tarttui verannalle kurastopparimatto, n.60cm korkea sypressi myöskin verannalle ja muutama euron koristeruukku(punaisia ja valkoisia). Tänään sitten uudestaan hakemaan hyasinttejä,kun kuorma tuli eilen vasta illalla...Lupaan ottaa kuvia huomenna. Tänään aika menee kokkaillessa ja siivotessa kun pitää iltavuoroon mennä, että saa rahat tuohon tekokuuseen. Eihän se haittaa jos latvatähti ei mahdu latvaan kun huonekorkeus ottaa vastaan? :)

maanantai 15. marraskuuta 2010

Joulukukat

Tuntuu,etten ollenkaan ennätä koristamaan kotia jouluun kun on töissä ja kotona aikansa vaativat lemmikit. No,ehdin kissan kanssa istuttamaan Stokkalta ostetut amaryllikset. Väreinä valkoinen jossa hempeän omenankukan väriset reunat. Toisen PITI olla kokonaan valkoinen mutta toisin kävi. No,ei haittaa yhtään.



Vaaleanpunaisia hyasintteja istutin myös saviruukkuihin, mutta näitä taidan hakea jo keskiviikkona Terrasta valmiiksi kukkivana kotiin.




RAKASTAN hyasintin tuoksua, isoja amarylliksen kukintoja ja herkkiä jouluruusuja. Joulutähdistä pidän myös,mutta meille niitä ei tule kun en voi saada niitä kasvihuoneellista jossa ne oikeasti pääsevät edukseen. Ihana massa punaisia,keltaisia ja valkoisia joulutähtiä kasvoi opiskelupaikkani kasvihuoneessa joka vuosi.

Myös tulppaanit kuuluvat jouluun, mutta niitä tulee harvemmin ostettua kun keväällä valloittavat pihan ja maljakot.

Tosin valkoiset perhosorkideat ovat jumalaisen kauniita kun saavat hennon vaalean ruukun ja kimallelankaa tukikeppiin.



Haaveilen myös sypressistä hyasinttien kaveriksi verannalle. Varmasti viihtyisi kun lämpötila on siinä noin +5-10asteen tienoilla.

Kotiamme koristaa myös vuodesta 2005 mukana kulkenut valkoinen joulukaktus joka viettää kesän ulkona säiden armoilla ja sisälle tuodessa alkaa kehittämään nuppuja ja näin joulunalla kukkii niin kauniisti. Tänä vuonna väri on tosin lähemmäs fuksianpunainen,liekö helteellä ollut merkitystä? Kissamme tosin on kurittanut kukkaa kun hänen mielestään on varmaan liiankin hieno kukkiessaan :)

Löysin myös linkin joulukukkienhoito-ohjeeseen Yhteishyvän sivustoille. On siitä ehkä hieman apua,että saamme ihanat kukat koristamaan kotejamme vielä pidempään!



Millaisilla kukilla te koristatte kotinne? Millaisia hoito-ohjeita teillä kulkee suvussa?

Osaako joku neuvoa miksi en saa linkkejä näkyviin?

Kuvat:
http://lamberdebieflowers.files.wordpress.com/2009/11/phalaenopsis.jpg

http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/koti/ajankohtaista/muut/853679.jpg

http://www.dutchgrowers.ca/images/gg_amaryllis.jpg

tiistai 9. marraskuuta 2010

Syysmyrsky ja ihana lanttuherkku

Täällä on kamala tuuli ja luntakin sateli päivällä. Toivotaan,että katto on paikallaan vielä aamulla niin meillä kuin tallissakin.

Nyt ollaan sitten tunnelmoitu sisällä kun sain tallissa kaikille ruokaa turvan ja nokkien eteen. Hieman kaamosvaloja ja pipareiden paistoa taas kerran. Lisäksi ostin KAuniit Joulukodit-lehden jossa esiteltiin ihania koteja taas kerran.

Eilen tein pikaisen lanttuherkun lihan seuraksi. Kuutioidaan lanttu tai pari. Paistetaan voissa niin,että saavat hieman väriä. Joukkoon 2dl kermaa ja 2-3dl vettä/maitoa tai kermaa lisää. Ripaus suolaa, loraus siirappia ja paljon tuoretta rosmariinia. Annetaan hautua ja syödään kun lantut on kypsiä. Ehkä jopa vaihtoehto lanttulaatikolle?

Ei taaskaan kuvia,pahoittelut. Yritän huomenna valoisalla kuvata siivoilun lomassa :)

maanantai 8. marraskuuta 2010

Makuretki meidän jouluun

Meillä on tietyt ruuat jotka KUULUVAT jouluun ja ilman niitä ei tule muuta kuin itkua ja hampaiden kiristelyä.

Olen viettänyt 23joulustani 22vuotta äidin helmoissa ja siellä on tietyt ruuat vieläkin joulupäivänä tarjolla vaikka viimeiset kaksi vuotta ja tämänkin aaton vietämme miehen kanssa kahdestaan kotona.

Äidin herkkupöydässä on aina itsetehden lanttu-,porkkana-ja imellettyperunalaatikko,kinkkurulla/kinkku,rosolli,herneet,leipäjuusto,savulohi ja perunat+kastike. Yksinkertaista mutta niiiiiiin hyvää. Aamupalaksi tarjoillaan riisipuuroa ja sekahedelmäkeittoa. Jälkkäriksi on pullaa ja suklaata/karkkeja. Ähkyn näistäkin saa helposti.

Me taas miehen kanssa panostetaan erilaiseen jouluruokaan,tosin hunajadijon sinapilla kuorrutetusta luomukinkusta emme luovu. Pöydässä on saaristolaisleipää, erilaisia juustoja ja kermaperunoita/uunikasviksia ja salaattia kinkun kanssa. Ja rakastamani paistoliemikastike.

Nyt olen jo töissä herkutellut kaupan laatikoilla ja rosollilla. Että maistuu hyvältä!

Joulun makuihin kuuluu suklaa,pähkinät,kaneli,inkivääri,neilikka....

Nyt taitaakin olla aika mennä paistamaan pipareita pieni erä,tosin valmistaikinasta kiireiden takia.

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Ensilumi

VIHDOINKIN meille satoi ensilumi. Miten ihana oli kävellä lumihiutaleiden seassa aamulenkillä....Maa oli pienen pakkasen peitossa ja hiutaleet lentelivät pienessä tuulessa. Pysyvästi tuo tuskin meille jää, mutta ainakin sain hetken fiilistellä.

Aamupalaksi oli pakko keittää riiripuuroa ja syödä satsumia. Vieläkun olisi ollut piparitaikinaa valmiina :)

tiistai 2. marraskuuta 2010

Pikkuisen tunnelmakuvia



Kuvassa on mukana myös linssilude kissamme. Tulevan joulukuusen kauhu. Kuvullisessa tarjoiluvadissa esillä on mansikkasuukkoja. Saa nähdä mitä siellä on jouluna, kenties prisessakakku?


Kultainen peuranpää on viime vuoden PAKKO SAADA-oston KodinYkkösestä. Rakastan sitä vieläkin <3



Pikkuinen tonttulakkipäinen lintu on Terrasta ja iso marmorikynttilä Prismasta. Tumma talolyhty oli myös pakko saada Anttilasta. Ensimmäinen laatuaan meillä. Kaiholla olen katsellut ihmisten ihania talolyhtyjä...Jos näitä saisi vielä lisää?



Ihanat uudet orkideat on Ikea reissulta, hinta vain 50snt kpl. Vikana taisi olla kahdessa kuihtuneet kukat ja toisessa lajikkeessa muutama kuiva lehti. Nuo perhosorkideat on äärimmäisen helppo saada kukkimaan uudestaan. Kullanväriset ruukut saa asukikseen hyasintit. Nuo maalasin kultaspaylla kun alkuperäinen väri oli keltainen.



Alimmainen kuva yrittää esittää valkoiseen lintuhäkkiin tungettuja kaamosvaloja. Oikeasti PALJON hienompi. Luo ihanaa tunnelmaa kirjastoon.

Pahoittelen kuvian laatua. Pitäisi saada parempi kamera ja kunnon kurssi sen käyttöön.

maanantai 1. marraskuuta 2010

Marraskuu

Olen joulusta kohkannut jo useamman kuukauden mutta hetki sitten tajusin,että nyt on JO MARRASKUU. Aika menee niiiiin hirveää vauhtia. Nyt pitäisi ostaa kalenterit,lahjoja ja miettiä kortit ja paketit valmiiksi.

Kävimme pikaisesti eilen Turussa ja poikettiin Stokkalle. Jouluosasto oli Aivan Ihana <3 niin kuin joka vuosi! Tällä kertaa mukaan tarttui lintuja kuuseen ja pöydälle kenties pari kuukautta hankittujen kanojen takia :) Ikeassa poikettiin myös ostamaan verhoja, sohvalle päiväpeitto kun koirat sotkee sohvan sekunnissa kuralla. Ikean jouluosasto oli pettymys. Ihan surkea ja masensi mielen.

Nyt taidan paistaa muutaman joulutortun ja nauttia lintuhäkkiin viritetyistä kaamosvaloista olkkarissa. Pahoittelen edelleen kuvien puuttumista. HUOMENNA saatte kuvia.

Ihanaa kun on tullut kommentteja ja lukijoita!